معرفی قهوه اسپرسو
قهوه اسپرسو یکی از معروفترین انواع قهوه است که به عنوان پایه بسیاری از نوشیدنیها از جمله کاپوچینو، آمریکانو، لته، بلک اند وایت و موارد مشابه دیگر بکار برده میشود.
قهوه اسپرسو نوشیدنی نسبتا غلیظی است که در فنجانهای کوچک سرو میشود. دو روش اصلی تهیه قهوه اسپرسو استفاده از موکاپات و دستگاه اسپرسوساز است که ما در مقالات “طرز تهیه قهوه اسپرسو با موکاپات” و “طرز تهیه قهوه اسپرسو با دستگاه اسپرسوساز” هر کدام را به صورت کامل شرح دادهایم.
قهوه اسپرسو طعم سنگین و تلخی نسبت به قهوه فرانسه، قهوه ترک و دیگر قهوهها دارد و به عنوان تلخترین سبک تهیه قهوه شناخته میشود.
برای تهیه قهوه اسپرسو شما هم میتوانید از پودر قهوه روبوستا و هم از پودر قهوه عربیکا و هم ترکیبی از آنها استفاده کنید.
اگر شما از پودر قهوه روبوستا برای تهیه قهوه اسپرسو استفاده کنید قهوه شما تلختر و سنگینتر خواهد شد زیرا پودر قهوه روبوستا از پودر قهوه عربیکا تلختر و سنگینتر است.
اگر دو فنجان هم حجم، قهوه فرانسه و قهوه اسپرسو را بخواهید از نظر میزان کافئین با هم مقایسه کنید قهوه اسپرسو دارای کافئین بیشتری نسبت به قهوه فرانسه است.
حال اگر شما از قهوه روبوستا برای تهیه قهوه اسپرسو استفاده کرده باشید میزان کافئین قهوه اسپرسو بیشتر از قبل هم خواهد شد.
قهوه اسپرسو را میتوان به صورت دابل اسپرسو و سینگل اسپرسو (پرتا فیلتر تک گروپ و دو گروپ) تهیه کرد که تفاوت این دو، در میزان پودر قهوه استفاده شده است. پودر قهوه استفاده شده برای تهیه دابل اسپرسو، دو برابر از پودر قهوه مورد نیاز برای تهیه قهوه اسپرسو معمولی است.
قهوه اسپرسو را عموما با شیر داغ و فوم شیر سرو استفاده میکنند که در این صورت نوشیدنی حاصل لته و یا کاپوچینو خواهد بود.
برای آشنایی با دیگر سبکهای تهیه قهوه از صفحات “قهوه ترک” و “قهوه فرانسه” بازدید نمایید.
اگر علاقه مند به کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با این قهوهها هستید مقالات زیر را از دست ندهید:
تفاوت بین قهوه ترک، قهوه فرانسه و قهوه اسپرسو در چیست؟
درست کردن اسپرسو با موکاپات
برای تهیه قهوه اسپرسو شما به قهوه آسیاب شده اسپرسو، آب، موکاپات و شکر (در صورت تمایل) نیاز دارید. قبل از انجام فرآیند دم کردن قهوه توجه داشته باشید که آسیاب قهوه شما باید مدیوم باشد و حتما به فروشنده قهوه ذکر کنید که به وسیله موکاپات قصد دارید قهوه را تهیه کنید.
ابتدا آب جوش را داخل مخزن آب موکاپات ریخته و تا زیر سوپاپ آن را پر کنید (توجه داشته باشید که آب باید جوش باشد و مراقب باشید که دستتان نسوزد، زیرا مخزن به وسیله آب جوش داغ میشود). سپس فیلتر قهوه را بر روی مخرن گذاشته و پودر قهوه را در داخل آن بریزید لازم است بدانید که برای تهیه قهوه با موکاپات نباید قهوه را درون فیلتر فشرده کنید. حتما توجه داشته باشید که قهوه در لبه های رزوهی موکاپات وجود نداشته باشد زیرا به مرور زمان باعث خوردگی واشر موکاپات میشود. سپس پارچ موکاپات را محکم بر روی آن ببندید.
موکاپات را بر روی شعله گاز قرار دهید (شعله باید زیاد باشد) و منتظر بمانید تا از داخل لولهی پارچ عصاره قهوه خارج شود. وقتی این فرآیند آغاز گردید شعله گاز را کم کنید. توجه داشته باشید که وقتی آب مخزن تمام شد و دیگر قهوه از داخل لوله پارچ خارج نشد سریعا شعله را خاموش کنید، زیرا حرارت اضافی باعث سوختن قهوه میشود. اکنون اگر تمایل دارید از شکر استفاده کنید میتوانید شکر را به قهوه اضافه کنید و یا اینکه در ظرفی مجزا مقداری شکر را با مقداری قهوه ترکیب کنید تا محلولی سفت بدست آید و آن را با سرعت بسیار بالا هم بزنید تا فومی تهیه شود، سپس این فوم و باقی مانده قهوه خود را در یک فنجان بریزید.
لازم است بدانید که اگر به این قهوهی اسپرسویی که تهیه کردهاید مقداری شیر گرم شده اضافه کنید در حقیقت نوعی لاته را تهیه کردهاید.
درست کردن اسپرسو با دستگاه
برای تهیه قهوه اسپرسو با دستگاه قهوه ساز، کار کمی آسانتر است. مراحل تهیه و روش تهیه قهوه اسپرسو با دستگاه اسپرسوساز به شرح زیر است:
مرحله اول: ریختن آب در مخزن دستگاه اسپرسوساز
در اولین مرحله باید مخزن دستگاه را از آب پر نمایید. برخی از دستگاهها دارای فیلتر تصفیه و رسوبگیری آب هستند اما برخی دارای چنین فیلتری ندارند. بدون در نظر گرفتن نوع دستگاه، شما بهتر است از آب تصفیه شده استفاده کنید تا در آینده برای دستگاه شما مشکلی ایجاد نشود.
مرحله دوم : پر کردن پرتا فیلتر از پودر قهوه
در مرحله بعد باید پرتافیلتر را از پودر قهوه پر نمایید، دقت نمایید برخی دستگاهها بر روی مخزن پرتافیلتر خود خطهایی دارند که با اعداد ۱، ۲ و ۴ مشخص شده است. این اعداد مشخص کننده تعداد فنجان قهوهای است که شما قصد دارید تهیه کنید. اگر یک فنجان قهوه میخواهید تا عدد یک، اگر دو فنجان میخواهید تا عدد 2 و اگر ۴ فنجان قهوه میخواهید تا عدد ۴ پرتافیلتر را از پودر قهوه پرنمایید.
لازم به ذکر است که برخی از دستگاهها بر روی مخزن پرتا فیلتر خود عدد ندارند و بجای آن چند پرتافیلتر دارند. یک پرتافیلتر برای یک فنجان و یک پرتافیلتر برای دو فنجان قهوه.
اگر قصد دارید قهوه اسپرسو خود را با دستگاه اسپرسوساز تهیه کنید باید هنگام خرید قهوه به فروشنده اعلام نمایید که پودر قهوه را برای تهیه قهوه اسپرسو با دستگاه اسپرسوساز نیاز دارید تا دانههای قهوه را با درجه آسیاب مناسبی برای شما آسیاب کند.
مرحله سوم : فشرده کردن پودر قهوه با تمپر
پس از پر کردن پرتافیلتر از پودر قهوه با تمپر سطح روی قهوه را صاف و کمی فشرده نمایید. باید پرتافیلتر را تا خط روی آن از قهوهی متراکم شده پر کنید.
اشتباهی که بیشتر افراد در این هنگام انجام میدهند فشردهسازی بیش از حد قهوه با تمپر (وسیلهای کوچک شبیه گوشتکوب برای فشرده سازی قهوه) است.
اگر هنگام تهیه قهوه، قهوه را در پرتافیلتر بسیار فشرده کنید عصاره قهوه هنگام خروج از پرتافیلتر به صورت نامرتب و قطرهای خارج میشود. در صورتیکه اگر قهوه ما درست متراکم شده باشد هنگام خروج، قهوه به صورت پیوسته (اصطلاحا دم موشی) خارج میشود.
مرحله چهارم: قفل کردن پرتافیلتر
پس از پر کردن پرتا فیلتر آن را در محل خود در قهوه ساز جاگذاری کنید. دقت شود که پرتا فیلتر را به صورت کامل بچرخانید تا در قهوه ساز قفل شود.
اکنون دستگاه را روشن کنید و منتظر بمانید تا چراغ دستگاه روشن شود.
دستگاههای تهیه قهوه عموما دو چراغ دارند، یک چراغ برای تهیه قهوه اسپرسو و یک چراغ برای تهیه شیر یا فوم برای لته و کاپوچینو که با تصویر کاربرد هرکدام مشخص شده است.
برخی از دستگاههای تهیه قهوه دارای دکمهای ولومی (چرخشی) هستند که برای تنظیم میزان سنگینی طعم قهوه استفاده میشود و از Light تا Heavy درجه بندی شده است. اگر شما تمایل دارید قهوه سبکتری میل کنید باید دکمه را بر روی حالت Light قرار دهید و اگر قصد دارید قهوه سنگینی داشته باشید باید دکمه را در حالت Heavy قرار دهید. متعادلترین حالت وسط این دو مقدار است.
مرحله پنجم: شروع عصاره گیری قهوه اسپرسو
هنگامی که چراغ تهیه قهوه روشن شد دکمه شروع را بزنید. اکنون پس از چند ثانیه شاهد خروج قهوه از زیر پرتافیلتر خواهید بود.
پس از اینکه قهوه به مقدار دلخواه از پرتافیلتر خارج شد دکمه را خاموش کنید و منتظر بمانید تا چراغ تهیه شیر روشن شود.
اگر شما تمایل داشته باشید تنها یک قهوه اسپرسو میل کنید، اکنون قهوه شما آماده است و میتوانید از آن لذت ببرید اما اگر شما قصد دارید یک کاپوچینو و یا لته تهیه کنید مراحل دیگر را نیز ادامه دهید.